Destruktivna uloga Telegrama kanala u kosovskim krizama

Bezbednost

Od ilegalne aneksije Krima 2014. očigledna je ruska zainteresovanost u održvanju nerešenog statusa Kosova. Svaku incijativu i korak ka normalizaciji odnosa ruska propaganda sa svojim vernim trabantima je predstavljala kao „nacionalnu izdaju“- živim ljudima, rukovodstvu ove zemlje, držano je opelo povodom Briselskog sporazma. Svaka šansa i sporazum u clju prevazilaženja konflikta od ruske diplomatije je propraćen izjavama negodovanja, a često i uvredama na račun Srbije i njenog rukovodstva. U ovom zamršenom miksu destruktivnog potencijala premijera Kurtija I ruskih interesa nalazi se “savršena oluja” za trajnu destabilizaciju Zapadnog Balkna. Kod svakog bezbednosnog fenomena ključno je kome to ide u korist. Ruska pozicija je više puta ponovljena – Srbija ništa da ne radi dok Rusija ne obavi “posao” u Ukrajini. Normalizacija odnosa Srbije i Kosova zauvek izbacuje Rusiju sa Zapadnog Balkana.

Opšte je poznata aktivnost Rusije na širenju međuetničkih i religioznih podela, podsticanje konflikta i sukoba na Zapadnom Balkanu. U prvom redu ovaj cilj postižu masovnom emisijom anti-zapadnih narativa, širenjem lažnih vesti te delovanjem pojedinaca/grupa. Formiranjem raznih Telegram kanala Rusija je uzela aktivnu ulogu u radikalizaciji srpskih građana širenjem ratne propagande. Ovi kanali ( radi se odesetak najaktivnijih) su direktani nosioci informacionih operacija čiji su ciljevi u suprotnosti sa nacionalnim interesima.

 Putem Telegram kanala šire se dezinformacije, propaganda, pozivi na linč i ubistva. Na meti propagandista, koji radikaliziju građane Srbije, nisu samo najviši državni funkcioneri već i javne ličnosti. Usled širenja velike količine dezinformacija po pitanju oružanog sukoba između kosovske policije i naoružane grupe slabi se nacionalna otpornsot u celini, a samim tim i nacionalna bezbednost.

Mnoge dezinformacije koje su prenosili domaći i svetskih mediji, a po pitanju oružanog obračuna, plasirane su na telegram kanalima. Ovi kanali su emitovali lažne vesti o aktivnostima Vojske Srbije, snimke na kojima se tvrdilo da su pripadnici zvaničnih srpskih oružanih formacija, pogrešno predstavljanje situacije na terenu, pozivanje naroda na “obračun”. Ovi kanali su pokazali visok stepen koordinisanosti sa ciljevima podrivanja poverenja u zvanične institucije Republike Srbije, zatim da se utiče na kosovske Srbe u cilju eskalacije i kompromitacije saradnje Srbije sa međunarodnim partnerima. Putem takvog emitovanja spornog sadržaja ovi kanali su ostvarili uticaj na minimum 30.000 do 100.000 građana Srbije. Nije tajna da su ovi kanali u tesnim vezama sa ruskim strukturama zaduženim za hibridna dejstva spremni da svaku kriznu situaciju dodatno pojačaju i usmere u željenom pravcu. Već nekoliko meseci Rusija “upozorava” na mogućnost oružanog konflikta na Kosovu. Slična situacija se dogodila u Jermeniji u danima pred sukob na Nagorno-Karabahu, sa istim modusom operandi delovali su tamošnji ruski agenti od interesa. Ovakva aktivnost je rezultovala hapšenjem novinara Sputnjika u pograničnom gradu Goris ne daleko od Azerbejdžanske granice prve nedelje septembra ove godine.

Ako Prištinska strana ima snažnu medijsku podršku i pokrivenost mi ne možemo sebi dozvoliti da našu poziciju “objašnjavaju” opskurni Telegram kanali. Te sadržaje u analizu uzimaju svi donosioci odluka u međunarodnoj zajednici (podaci su deo analize), mediji i na kraju i albanski propagandsti. U konačnom dolazi do snižavanja kapaciteta Srbije da zaštiti svoju poziciju a lažni materijali postaju opravdanje za delovanje Prištine. Strateške komunikacije zvanične države moraju biti primarni izvor u osetljivim i bezbednosno rizičnim trentucima, dok Telegram kanali daju alternativnu lažnu predstavu stvarnosti.

Aktivnosti Telegram kanala po pitanju kriza na Kosovu mogu se podvesti pod termin “refleksivne kontrole”. Odnosno, refleksivna kontrola je održiva kampanja koja hrani protivnika odabranim informacijama tako da protivnik donosi odluke koje on/ona želi(Rusija). Metode refleksivne kontrole uključuju širenje lažnih informacija, curenje delimičnih informacija u pogodnim trenucima i projektovanje drugačijeg stava od onoga što bi zaista mogao biti slučaj.

Veoma opasna situacija kada Priština želi sve Srbe da predstavi kao odmetnute i nasilne elmente. U eri razvijenih otvorenih izvora Telegram se ne može zanemariti sa svojim uticajem. Bezbednosno nejasne situacije su dodatno pogoršane plasmanom ne proverenih informacija.

Telegram kanali su u direktnoj službi ruske propagande a svoj pun potencijal doživeli su nakon agresije na Ukrajinu. Kada je već sve tako, država bi trebala da zabrani korišćenje ove platforme u Srbiji kako bi zaštitila svoje stanovništvo od ratne (neprijateljske) propagande koja očigledno prevazilazi geografska ograničenja kako po svojim cilejivma tako motivima.

Od 24.2.2022. Srbija i Rusija nemaju zajedničku budućnost, čak ni zajedničku viziju budućnosti. Dok traje istraga ne može se govoriti ko je upleten u tragične događaje dok je vrlo očigledno ko je eksploatisao ovu situaciju i ko će to raditi u budužnosti.

Dolazi vreme da se zatvori stranica “vekovnog prijateljstva” sa Rusijom. Srbija plaća preskupu cenu u tim odnosima koji joj ne mogu garantovati geopolitički opstanak.

Autor: Darko Obradović

25.09.2023.