Ponovno talasanje Putina da će upotrebiti nuklearno oružije

Geopolitika

Putin je otišao u Belorusiju, na zajedničku vojnu vežbu Rusije I Belorusije(u blizini granice sa Ukrajinom) o upotrebi taktičkog nuklearnog oružija. Ovo zvuči zastrašujuće, I tako to prenose mediji ali treba da znamo da je taktičko nuklearno naoružanje daleko slabije nego strateško nuklearno naoružanje(koje namenje da uništi ceo grad). Taktičko nuklearno naoružanje se koristi na frontu, I njegov cilj je da donese štetu protivniku ali ne I sopstvenim jedinicama na frontu. Zbog toga je ono daleko slabije, nego što zamišljamo kada kažemo nuklearno oružije. Treba da imamo na umu da taktičko nuklearno naoružanje može da donese lokalno razaranje na frontu, I namenjena je na uništenje vojne opreme Ili veće grupacije vojnika na određenom lokalitetu.

Radi razumevanja, možemo da uzmemo najslabije taktičko nuklearno oružije, američka “bomba” Davy Crockett, koja ima Instant kill radius(udaljenost u kojoj niko neće preživeti) od 160m I najjaču atomsku bombu, sovjetsku Tsar nuklearnu bombu, koja ima instant kill radius od 57 km. Vidimo da je moć razaranja takvog oružija drastično manja I da moć razaranja može da se upoređuje sa konvencionalnim(običnim oružijem). Ovakva nuklearna oružije je jača od bombi koje se koriste sada u ratu, ali reda veličine 10x, I može da uništu celu rafineriju ili veliki vojni I industrijski kompleks, za razliku od strateškog nuklearnog naoružanja, koje može da uništi ceo grad I sve industrijske komplekse u njemu.

Politička demagogija I zastrašivanje

Poznato je da Putin preti upotrebom nuklearnog naoružanja kada želi da vrši pritisak na zapad. Trenutno je najvažnija tema na zapadu da li da dozvole Ukrajincima da koriste njihovo oružije za gađanje meta na teritoriji Rusije. Rusija je imala fijasko protivvazdušne odbrane, gde su Ukrajinske bespilotne letelice ali I avioni uništavali mete unutar Rusije. Ukrajinci su uništavali veliki broj aviona na ruskim pistama, u poslednjih par meseci su ciljali rafinerije I oštetili oko 20% kapaciteta prerade nafte u Rusiji. Ovo je ulilo strah u kosti Putinu, ne samo da će vojska ostati bez goriva, već će I građani ostati bez goriva a to je katastrofalno po njegovu političku personu.

Pošto je ruska protivvazdušna odbrana šuplja kao švajcarski sir, Putinu nije ostalo ništa osim da preti upotrebom nuklearnog naoružanja I na taj način odvrati zapad od dozvole upotrebe njihovog naoružanja na teritoriji Rusije.

Opasnost po snagu na frontu Rusije

Opasnost po Ruse, od Ukrajinske upotrebe dalekometnog naoružanja je ogromna. Rusi su prebacili sve logističke centre I centre za komandu na “sigurno”(teritoriju Rusije). Pod ovim se podrazumeva da se sva municija, naoružanje, gorivo, hrana koja se šalje na front skladišti na ruskoj teritoriju gde je front blizu. Kada Ukrajinci krenu da gađaju mete u Rusiji onda će morati sva logistika da se prebaci daleko dalje od fronta I to će stvarati probleme Rusima na frontu. Ovo može biti I početak nove Ukrajinske kontraofanzive, pogotovo jer Ukrajincima treba da stignu avioni. Ovog se plaši Putin, zato I preti.

U realnosti

Moramo biti realni, Putin nije lud, niti glup, čovek I zna da bi upotreba nuklearnog naoružanja imala strašne posledicu po Rusiju jer bi to zapad označio kao prelaz “crvene linije”. Prelazak crvene linije bi imao za posledicu da zapad više ne bi pitao koliko košta oružije, samo bi slao svo raspoloživo oružije u Ukrajinu, a to bi bilo, reda veličina, 10x više oružija nego što sada šalju. Drugi rizik je da bi zapad mogao da dostavi Ukrajini svoje taktičko nuklearno naoružanje, koje bi oni upotrebili protiv ruske vojske. Ove eskalacije se svi plaše, kako na zapadu, tako I Putin.

Putinova taktika eskaliraj situaciju, da bi je posle deeskalirao je davno poznata. Pretnja nuklearnim naoružanjem je redovna pojava kod Putina I Medvedeva I dešava se na svakih par meseci kada im zatreba takva pretnja. Na samom početku rata u Ukrajini, ruski ambasador u americi je rekao da nema šanse da dođe do upotrebe takvog oružija, jer svi znaju kakve posledice bi to stvorilo.

Zapadna taktika kuvane žabe

Kako zapad čuje pretnje o upotrebi nuklearnog oružija, on se odlučio za pristup kuvane žabe. Kuvana žaba označava žabu koja se nalazi u vodi koja se polako zagreva, pošto se polako zagreva voda žaba tu malu promenu ne registruje kao opasnu I ostaje u vodi dok se skuva. A ako bi tu istu žabu ubacili u vrelu vodu ona bi odmah iskočila jer promana koju oseti je velika I reaguje odmah na nju.

Velike zemlje, poput Amerike I Nemačke, koje su poslale naoružanje Ukrajini protive se da se njihovo oružije koristi sa gađanje meta na ruskoj teritoriji, dok je mala Švedska dozvolila da se koristi njeno naoružanje na teritoriji Rusije. Ovim se balansira dozvola upotreba naoružanja za gađanje ruske teritorije, jer ogromna količina naoružanje ne može da se koristi ali polako će jedna po jedna zemlja početi da dozvoljavaju upotrebu svog naoružanja na teritoriji Rusije.

Niti jedan iskusni zapadni moreplavac se ne plaši Putinovog talasanja u ruskoj bari.

Autor: Jovan Babić

26.05.2024.