Konferencija KONCEPTUALNI MODELI SPOLJNE POLITIKE SRBIJE

news

Na konferenciji pod "Konceptualni modeli spoljne politike Srbije", organizovanoj od udruženja "Trobojka", govorio je Darko Obradović ispred Centra za stratešku analizu. Ostali učesnici bili su ispred "Trobojke" Milutin Ilić i Vladan Glišić i pukovnik u penziji Sreten Ergić ispred Srpsko-ruskog centra "Majak". 

Konferencija je imala za cilj da se iznesu argumenti u pogledu trenutne i budući konceptualizacije spoljne politike Srbije u formi izlaganja učesnika.

Darko Obradović je izneo mišljenje o ne održivosti četiri stuba spoljne politike Srbije. Spoljna politika treba da se oslonii na evroatlantski do punopravnog članstva, dok se odnosi sa Rusijom i NR Kinom trebaju zasnivati na modelima saradnje po uzoru na druge države EU. 

Obradović je istakao  da je Evroatlantska zajednica  garant geopolitičkog opstanka u danasnjem vremenu! Bezbednosni ambijent se promenio, neutralnost više ne postoji a Srbiji niko nije priznao neutralnost. Šta nas uče istorijske lekcije? Srbija nikada nije pobeđivala kao neutralna i zahvaljujući naučenim lekcijama, nacionalnim udesima ne bi trebalo da bude sumnje. Srbija mora biti član NATO i EU. Države čiji je suverenitet dovođen u pitanje poput Srbije, ali i Rumunije, Grčke, Slovačke ne bi trebalo da imaju nedoumicu na koji način da izbegnu da budu čip za potkusurivanje na geopolitičkoj vetrometini. Upravo zbog toga su se druge države pridružile NATO-u. Ko god se poziva na iskustvo onda zna šta je pogrešno a šta nije i zato treba učiniti sve da se izbegnu istorijske greške. Evropa se gušila u krvavim ratovima i dva svetska rata do formiranja NATO-a. Do jučerašnji ljuti protivnici postali su uzajamni garanti u okviru sistema kolektivne odbrane i kooperativne bezbednosti.